Τα οφέλη του μαρουλιού για την υγεία μας
Το μαρούλι είναι ένα φυλλώδες λαχανικό, διάσημο ως βάση στις σαλάτες. Υπάρχουν πολλοί τύποι μαρουλιού και όλοι μοιράζονται το επιστημονικό όνομα Lactuca sativa.
Τα οφέλη από την κατανάλωση του μαρουλιού προέρχονται κυρίως από την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, τον τύπο που προτιμάτε να τρώτε, την ποσότητα και τη συχνότητα.
Αντοχή των οστών
Το μαρούλι είναι πηγή βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά στην ενίσχυση των οστών. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης Κ μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος των οστών σας.
Ενυδάτωση
Το μαρούλι αποτελείται από νερό σε ποσότητα που αγγίζει το 95% αποτελώντας έναν τρόπο να ενυδατωθεί ο οργανισμός.
Βελτιώνει την όραση
Το μαρούλι είναι πηγή βιταμίνης Α, η οποία παίζει ρόλο στην υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη. Επίσης, η βιταμίνη Α συμβάλει επίσης στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Βελτιωμένος ύπνος
Εκχυλίσματα πολλαπλών τύπων μαρουλιού έχουν επίσης αποδειχθεί ότι προάγουν τον ύπνο. Μέχρι να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα, είναι άγνωστο εάν το μαρούλι στη φυσική του μορφή μπορεί να παράγει παρόμοιο αποτέλεσμα.
Θρέψη
Το θρεπτικό περιεχόμενο του μαρουλιού ποικίλλει ανάλογα με τις ποικιλίες. Σχεδόν όλα τα μαρούλια περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α, μαζί με μικρές ποσότητες βιταμίνης C και σιδήρου.
Τα θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα
Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαρούλι iceberg περιέχει:
Θερμίδες: 10
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
Ζάχαρη: 1 γραμμάριο
Το μαρούλι iceberg περιέχει το 7% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Α. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης C και σιδήρου. Περιέχει λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα από άλλες ποικιλίες μαρουλιού.
Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαρούλι βουτύρου περιέχει:
Θερμίδες: 7
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο
Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
Ζάχαρη: 1 γραμμάριο
Το μαρούλι Butterhead περιέχει το 36% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Α. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης C, σιδήρου και ασβεστίου.
Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαρούλι κόκκινων φύλλων περιέχει:
Θερμίδες: 4
Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
Λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο
Φυτικές ίνες: 0 γραμμάριο
Ζάχαρη: 0 γραμμάριο
Το μαρούλι με κόκκινα φύλλα περιέχει το 42% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Α. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης C και σιδήρου.
Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαρούλι «Ρομάνα» περιέχει:
Θερμίδες: 8
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
Ζάχαρη: 1 γραμμάριο
Το μαρούλι «Ρομάνα» περιέχει το 82% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Α. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης C, σιδήρου και ασβεστίου.
Πώς να διατηρήσετε το μαρούλι φρέσκο
Ένα απλό κόλπο με αλουμινόχαρτο μπορεί να διατηρήσει το μαρούλι σας φρέσκο, εξοικονομώντας χρήματα. Τύλιξε το μαρούλι αλλά και το σέλινο και το μπρόκολο σε αλουμινόχαρτο πριν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο.
Υπάρχουν πολλές ακόμη συμβουλές και κόλπα για να διατηρήσουν φρέσκο το μαρούλι. Τυλίξτε το σε υγρό χαρτί και φυλάξτε το σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο. Επίσης, κρατήστε το μακριά από φρούτα που θα το κάνουν να μαραθεί, όπως αχλάδια, αβοκάντο, μήλα και ντομάτες.
Ένας ακόμη τρόπος είναι να μουλιάσετε τα μαρούλια σε νερό και ξύδι πριν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Συγκεκριμένα μουλιάστε τα φύλλα σε ένα τέταρτο φλιτζάνι ξύδι και τρία τέταρτα φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά.
www.onmed.gr