ΤΕΕ: Μεγάλη συμμετοχή μηχανικών σε ενημερωτική εκδήλωση για τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο Κτιρίων
– Γ. Στασινός: Στόχος να ολοκληρωθεί ο Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος στο μεγαλύτερο ποσοστό του έως τέλος
του έτους
– Ευ. Λέκκας: Ο υποχρεωτικός πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος θα βοηθήσει την Πολιτεία να βάλει προτεραιότητες για παρεμβάσεις
Στη σημασία του υποχρεωτικού πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου στα δημόσια κτίρια που στεγάζονται σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, αστυνομικά τμήματα και πυροσβεστικοί σταθμοί, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, χαιρετίζοντας ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ με τη συμμετοχή πλήθους μηχανικών.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε τη σημασία του έργου «Πρωτοβάθµιος Προσεισµικός Έλεγχος Δηµόσιων Κτιρίων», που χρηματοδοτείται από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τόσο για την Πολιτεία και την Ανθεκτικότητα των κατασκευών στη χώρα όσο και για τον Μηχανικό καθώς πρόκειται για έργο με ξεκάθαρο επιστημονικό περιεχόμενο αλλά και σημαντική κοινωνική προσφορά.
(φωτο: Γιώργος Στασινός)
Ο Γιώργος Στασινός τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος θα συμβάλλει και στην επέκτασή του και στα υπόλοιπα δημόσια κτίρια. Έθεσε μάλιστα ως στόχο «να κάνουμε τη δουλειά το συντομότερο δυνατόν σε όλη τη χώρα και στο μεγαλύτερο ποσοστό έως τέλος του έτους και μετά να ακολουθήσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος όπου χρειάζεται». Ζήτησε δε ακρίβεια στην εκτέλεση των ελέγχων «ώστε να αποδείξουμε ότι συμβάλλουμε προκειμένου να γίνει ο προσεισμικός έλεγχος όπως διεκδικούσαμε τόσα χρόνια».
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου των Μηχανικών υπενθύμισε ότι το ΤΕΕ διεκδικούσε την υλοποίηση του προσεισμικού ελέγχου επί πολλά χρόνια και τώρα «το καταφέραμε μετά από παρέμβαση και του Πρωθυπουργού». «Το να πάρει μία απόφαση μία κυβέρνηση και να βρεθούν οι πόροι δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε ήταν αυτονόητο και γι’ αυτό πρέπει να αποδειχτούμε και εμείς ικανοί να το φέρουμε σε πέρας» υπογράμμισε ο Γιώργος Στασινός.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Οργανισµού Αντσεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας, Καθηγητής Δυναµικής Τεκτονικής Εφαρµοσµένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας χαρακτήρισε τον υποχρεωτικό πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο ως «εργαλείο που θα βοηθήσει την Πολιτεία να δώσει προτεραιότητες για παρεμβάσεις». Στόχος, όπως σημείωσε στον χαιρετισμό του, είναι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων καθώς και η επέκταση των ελέγχων και στα ιδιωτικά κτίρια. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, σκοπός του Οργανισμού είναι «η μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στον ελληνικό χώρο» και σε αυτό συμβάλλουν δράσεις όπως εκπαίδευση. Μάλιστα, όπως τόνισε ο ΟΑΣΠ έχει επιτελέσει σημαντικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι, στο οποίο πρωτοστατεί, ενώ πετυχαίνει να συγκεντρώνει και το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
Ο Ευ. Λέκκας τόνισε ότι με τον υποχρεωτικό πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο δίνεται η δυνατότητα μείωσης της τρωτότητας και αναφέρθηκε στη μεγάλη αντισεισμική άσκηση που ανέλαβε εδώ και έξι μήνες ο ΟΑΣΠ στην Κρήτη που αποσκοπεί στην καταγραφή των προβλημάτων στη διαχείριση της μείζονος ανάγκης. «Θα πρέπει οι υποδομές μας να είναι πιο ανθεκτικές, πρέπει να μειώσουμε την τρωτότητα για να μειώσουμε τη σεισμική διακινδύνευση» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
(φωτο: Ευθύμης Λέκκας)
Μιλώντας για την ένταξη των Πρωτοβάθμιων Προσεισμικών Ελέγχων στο «Ελλάδα 2.0» η Προϊσταµένη Διεύθυνσης Πληροφοριακών Συστηµάτων και Εφαρµογών ΤΕΕ Αλεξάνδρα Ματάλα, σημείωσε ότι συνολικά το ΤΕΕ σήμερα έχει αναλάβει σημαντικό έργο καθώς υλοποιεί 33 διακριτά έργα που αφορούν τους μηχανικούς και τη χώρα. Ειδικότερα, για τους Πρωτοβάθμιους Προσεισμικούς Ελέγχους σημείωσε ότι το έργο προβλέπεται να λήξει στις 31 Μαρτίου του 2025, ενώ αντικείμενο είναι η κατάρτιση 2.500 ελεγκτών Πολιτικών Μηχανικών, η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ο πρωτοβάθμιος έλεγχος σε 21.970 κτίρια.
Σχετικά με το Μητρώο Μηχανικών Προσεισµικού Ελέγχου, η Προϊσταµένη Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΤΕΕ Κλαίρη Δήμα, εξήγησε ότι βασίστηκε στην ιδέα του Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης. Το Μητρώο θα παραμείνει ανοιχτό για τους μηχανικούς που θέλουν να ενταχθούν, και ανέλυσε τη διαδικασία ανάθεσης και αποδοχής των ελεγκτικών εργασιών από μηχανικούς του μητρώου και εξήγησε ότι η αποζημίωση των μηχανικών θα γίνεται με βάση την επιφάνεια του κτιρίου. Σύμφωνα με την ίδια, αναμένεται η Υπουργική Απόφαση για το Μητρώο Μηχανικών Δευτεροβάθμιου Ελέγχου. Στην ενημερωτική εκδήλωση που έγινε με τη συμμετοχή πλήθος Μηχανικών επισημάνθηκε ιδιαίτερα η κοινωνική διάσταση του έργου και τονίστηκε ότι οι δράσεις ενημέρωσης θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα σε όλη την
Ελλάδα.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΣΠ Βασίλης Μώκος μίλησε για το πλαίσιο Πρωτοβάθµιου Προσεισµικού Ελέγχου, τον σκοπό, τα στάδια και τη
διαδικασία διενέργειάς του. Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός είναι να εντοπιστούν τα κτίρια που παρουσιάζουν δομικές βλάβες, φθορές λόγω ελλιπούς συντήρησης και κακοτεχνίες, να καταγραφούν και να βαθμοδομηθούν.
Αναλυτικές παρουσιάσεις για το Δελτίο Πρωτοβάθµιου Προσεισµικού Ελέγχου έκαναν ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Κ. Στυλιανίδης και ο Πρόεδρος του ΣΠΜΕ Β. Μπαρδάκης. Επίσης, για το Δελτίο Πρωτοβάθµιου Προσεισµικού Ελέγχου σε διαφορετικά πεδία μίλησαν ο Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ Χρ. Ιγνατάκης και ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Σ. Δρίτσος.
Την παρουσίαση και περιγραφή της χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρµας προσεισµικού ελέγχου του ΟΑΣΠ και της διαδικασίας απόκτησης του πιστοποιητικού επάρκειας πραγματοποίησε ο Καθηγητής Αντισεισµικής Μηχανικής Παν. Μπρίστολ & Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ, Α. Σέξτος.
*Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Στο πλαίσιο του Έργου: «Πρωτοβάθµιος Προσεισµικός Έλεγχος Δηµόσιων
Κτιρίων – ID 16983» με προϋπολογισµό του Έργου: 32.492.400,00 €. Το ανωτέρω περιεχόμενο εκφράζει το Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ και δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε πιθανή χρήση της