Θ. Τρύφων στο Πρώτο: Φάρμακα που έρχονται από το εξωτερικό επανεξάγονται από τις φαρμακαποθήκες

Θ. Τρύφων στο Πρώτο: Φάρμακα που έρχονται από το εξωτερικό επανεξάγονται από τις φαρμακαποθήκες

Το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων κλήθηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αντιπρόεδρος της ΕLPEN, Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Ένα κομμάτι των ελλείψεων οφείλεται στο γεγονός ότι φάρμακα τα οποία έρχονται από το εξωτερικό από τις πολυεθνικές εταιρείες για να καλύψουν την ελληνική αγορά επανεξάγονται από τις φαρμακαποθήκες. Όχι από τις βιομηχανίες αλλά από τις φαρμακαποθήκες, διότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερες και άρα υπάρχει το νόμιμο παράλληλο εμπόριο, με περισσότερο κέρδος στο εξωτερικό», είπε ο κ. Τρύφων παρουσιάζοντας και μία άλλη αιτία του προβλήματος.

«Η αλήθεια είναι ότι εδώ και 1,5 – 2 μήνες η κυβέρνηση με τον ΕΟΦ πήραν ένα μέτρο το οποίο έχει βοηθήσει να εξομαλυνθεί λίγο η κατάσταση, δηλαδή απαγόρευσαν τις παράλληλες εξαγωγές αυτού του είδους και εκεί η αγορά για λίγο ομαλοποιείται», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.


«Τα γενόσημα δεν καλύπτουν τελείως το πρόβλημα»

Αναφερόμενος στα γενόσημα φάρμακα και το βαθμό που μπορούν αυτά να καλύψουν το πρόβλημα στην αγορά, ο κ. Τρύφων τόνισε ότι αυτά δεν καλύπτουν τελείως το πρόβλημα. «Όπου υπάρχει έλλειψη πρώτης ύλης, δεν μπορεί κανένα φάρμακο να καλύψει τη ζήτηση. Και μιλάμε για παρακεταμόλη, για αμοξυκιλλίνη, όπου υπάρχουν κάποιες ελλείψεις παγκοσμίως σε πρώτες ύλες. Δεύτερον, υπάρχουν κάποια μοναδικά φάρμακα, όπως παραδείγματος χάριν κάποια νεότερα αντιδιαβητικά που και εκεί δεν υπάρχουν γενόσημα. Και εκεί υπάρχουν ελλείψεις. Όμως τις πιο πολλές μέσα στα νοσοκομεία, μέσα στα φαρμακεία με τα γενόσημα παραδείγματος χάριν τα αντιιικά, τα οποία υπάρχουν ή κάποια γενόσημα αντικαρκινικά και τα φάρμακα χρόνιων παθήσεων, όλα αυτά τα καλύπτουν τα γενόσημα και έχουν κάλυψη. Σε κάθε ελληνικό σπίτι υπάρχει ένα γενόσημο. Φυσικά πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση και περισσότερα κίνητρα και στο φαρμακοποιό και στο γιατρό για να χορηγούνται», πρόσθεσε.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό