Θερμοκηπιακή καλλιέργεια: Ως το τέλος του έτους η προκήρυξη του προγράμματος 600 εκατ. ευρώ

Θερμοκηπιακή καλλιέργεια: Ως το τέλος του έτους η προκήρυξη του προγράμματος 600 εκατ. ευρώ

Ως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει προκηρυχθεί το πρόγραμμα στήριξης της θερμοκηπιακής καλλιέργειας ύψους 600 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αυξηθούν σημαντικά οι εκτάσεις θερμοκηπίων τα επόμενα χρόνια στη χώρα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας , «βρισκόμαστε σε τροχιά εξειδίκευσης επιμέρους ζητημάτων όπως η τραπεζική χρηματοδότηση και θα κάνουμε διαβουλεύσεις με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), ώστε να προκηρυχθεί το μέτρο ως το τέλος του έτους».

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ, με το 50% της χρηματοδότησης να προβλέπεται να καλυφθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), το 35% από τραπεζικό δανεισμό και το υπόλοιπο 15% με ίδια κεφάλαια των αγροτών που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

«Τα 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΠΑΑ και αυτή θα είναι η πρώτη φάση», σημείωσε ο κ. Τσιάρας, τονίζοντας πως στόχος του υπουργείου είναι ο διπλασιασμός των εκτάσεων θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Σήμερα, η θερμοκηπιακή καλλιέργεια στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε μόλις 49.000 στρέμματα, ενώ μέσω της δράσης που αναμένεται να προκηρυχθεί, η κυβέρνηση στοχεύει στη σημαντική αύξηση της παραγωγής, την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30%, τη μείωση της κατανάλωσης νερού, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Επενδύουμε στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια γιατί ο χώρος των οπωροκηπευτικών είναι ο πιο προνομιακός για τις εξαγωγές», πρόσθεσε ο υπουργός, εξηγώντας πως οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών αυξήθηκαν στα 3,2 δισ. ευρώ το 2023 από 2,22 δισ. ευρώ το 2019.

Εξειδικεύοντας τα άλλα τρία μέτρα από τη δέσμη στήριξης των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, τον μηχανισμό ρύθμισης των κόκκινων δανείων των αγροτών, καθώς και στο σχέδιο αξιοποίησης των αδρανών γαιών.

– Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

Από την 1/1/2025 θα εφαρμοστεί μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, με τους δικαιούχους κατ’ επάγγελμα αγρότες να υπολογίζονται σε 298.000.

Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, πράγμα για το οποίο αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση μετά από διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ και λοιπούς κοινωνικούς φορείς.

– Ρύθμιση κόκκινων δανείων ύψους 3,8 δισ. ευρώ

Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στη βάση του λογιστικού υπολοίπου, με συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) μαζί με νέα ταυτόχρονη τραπεζική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, τα βάρη αντιστοιχούν σήμερα σε 26.000 ακίνητα αξίας 1,5 δισ. ευρώ, 750 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών.

Βασικοί στόχοι δε του νέου πλαισίου ρυθμίσεων είναι η στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, η ενίσχυση των βιώσιμων συνεταιρισμών και η άμεση πρόσβαση σε λύσεις νέας τραπεζικής χρηματοδότησης.

– Αδρανείς γαίες

Σε ό,τι αφορά τις αδρανείς, σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, προβλέπεται ένα ευρύ σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών γαιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για το υπουργείο στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής», σημείωσε, τονίζοντας πως είναι μεγάλες εκτάσεις και η λογική λέει να δίνονται «για να υπάρξουν επενδύσεις στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας».

Το θέμα των αδρανών γαιών είναι μια αναγκαία συνθήκη για την αύξηση της παραγωγής και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων.

Πηγή: insider.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό