Τιμολόγιο ρεύματος: Πράσινο ή μπλε; – Ποιο συμφέρει και πότε- Πώς να επιλέξετε
Οδηγίες για τα χρωματιστά τιμολόγια έδωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Τι λέει για μπλε και πράσινο τιμολόγιο ρεύματος.
Τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος είναι στο επίκεντρο και ο Θ. Σκυλακάκης έδωσε οδηγίες για το πότε συμφέρει το μπλε τιμολόγιο ρεύματος ή το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος.
Η 1η Ιανουαρίου «είναι μια ευτυχής συγκυρία, διότι φαίνεται ότι πάνε καλά τα τιμολόγια», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Σκυλακάκης έδωσε κάποια παραδείγματα για το τι συμφέρει το κάθε νοικοκυριό σε σχέση με την κατανάλωση. Μια πολυμελής οικογένεια, όπως είπε, καλύτερα να διαλέξει να ξεκινήσει από ένα πράσινο τιμολόγιο που μπορεί να κάνει και σύγκριση τιμών. Μια οικογένεια που έχει μικρότερη κατανάλωση και ζει σε νότιες περιοχές ίσως θα πρέπει να κοιτάξει και το μπλε σταθερό τιμολόγιο. Σύμφωνα με τις τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Δεκέμβρη, μέχρι τώρα κάποια από τα πράσινα τιμολόγια ξεκινούν με 13,7 λεπτά, ενώ το φθηνότερο μπλε τιμολόγιο της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι στα 14,9 λεπτά.
«Αν είναι μία πολυμελής οικογένεια η οποία έχει και πλυντήρια και πολύ μαγείρεμα και τα λοιπά, πρέπει λίγο να παρακολουθεί. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διαλέξει έναν καλό πάροχο να ξεκινήσει από το πράσινο τιμολόγιο. Αν είναι μία οικογένεια που έχει πολύ χαμηλές καταναλώσεις, μπορεί να πάρει ένα φτηνό μπλε» ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «η καλύτερη διασφάλιση ότι δεν υπάρχουν συνεννοήσεις είναι να γνωρίζει ο κόσμος τις τιμές και για πρώτη φορά πρώτη του μήνα θα μάθει τις τιμές, δηλαδή μετά την Πρωτοχρονιά» ενώ πρόσθεσε αναφερόμενος στο πράσινο τιμολόγιο ότι «το μεγάλο πλεονέκτημα του ότι ξέρεις τις τιμές 1η του μήνα, 2 του μήνα». Επιπλέον πρόσθεσε ότι «είναι αυτό στο οποίο ξέρετε και μπορείτε να συγκρίνετε μετά. Με βάση το πράσινο μπορείτε να κινηθείτε είτε προς το μπλε είτε προς το κίτρινο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, αλλά θα κινηθείτε χωρίς να μπορεί κάποιος να σάς παραπλανήσει».
Νέα κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειε
Η Κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, σε συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, θεσπίζει μία νέα κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ) ηλεκτρικής ενέργειας για πολύτεκνες οικογένειες, που αποσκοπεί στη δραστική μείωση του ενεργειακού τους κόστους. Για την ένταξη σε αυτό το ειδικό τιμολόγιο προβλέπονται διευρυμένα, εισοδηματικά κριτήρια, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου υπέγραψαν τη σχετική Υπουργική Απόφαση, με την οποία εισάγεται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΚΟΤ Γ – Ειδικό Τιμολόγιο Πολυτέκνων.
Στο πλαίσιο αυτού, παρέχεται στους δικαιούχους του -δηλαδή σε οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω- μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση. Ειδικότερα, πρόκειται για έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 10 λεπτών/kWh που αφορά, αποκλειστικά, σε κύρια κατοικία.
Σε σχέση με τα διευρυμένα, εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ Γ, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο, ετήσιο, εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας. Βάσει υπολογισμών, η συντριπτική πλειοψηφία των πολύτεκνων οικογενειών πρόκειται να καταστούν δικαιούχοι.
Το παραπάνω όριο αυξάνεται, κατά 8.000 ευρώ, για οικογένεια που στη σύνθεση της περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 15.000 ευρώ για οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του ΚΟΤ Γ εφαρμόζονται διευρυμένα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης. Συγκεκριμένα, ξεκινούν από τις 2.000 kWh/τετράμηνο για τις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται κατανάλωση 200 KWh, μέχρι του ανώτατου ορίου των 4.000 kWh, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.
Το παραπάνω όριο αυξάνεται, περαιτέρω, κατά 300 ΚWh, για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 600 ΚWh για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.
Επιπλέον, σημειώνεται πως οι δικαιούχοι του νέου τιμολογίου πολυτέκνων επωφελούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν, συγκριτικά με το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσής τους. Πρόκειται για μία επιπρόσθετη έκπτωση λόγω επίτευξης του στόχου εξοικονόμησης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης, δηλαδή τα 12 λεπτά/kWh.
Τέλος, με την ίδια ΥΑ τροποποιείται το καθεστώς απαλλαγής των δικαιούχων ΚΟΤ από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος (ΧΧΣ) και τη χρήση του δικτύου (ΧΧΔ). Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι ΚΟΤ Α και ΚΟΤ Γ απαλλάσσονται από το μεταβλητό σκέλος της Χρέωσης Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και της Χρέωσης Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ), που υπολογίζεται βάσει της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας εντός των ορίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης, ενώ απαλλάσσονται πλήρως, από τα υπόλοιπα σκέλη των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ). Επιπλέον, οι δικαιούχοι ΚΟΤ Β απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ).
Η ένταξη στο ΚΟΤ Γ θα γίνεται μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από 01.02.2024, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες, που θα επιτρέψουν τη διαλειτουργικότητα του ιστότοπου με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Επίσης, οι αιτούντες, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι του ΚΟΤ Γ, θα υποχρεούνται να αναρτούν στην πλατφόρμα το πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, ώστε να αποδεικνύεται η πολυτεκνική τους ιδιότητα.
Πηγή: ienergeia.gr