Το έθιμο της “Αρκούδας” θα αναβιώσει την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον Πέπλο

Το έθιμο της “Αρκούδας” θα αναβιώσει την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον Πέπλο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέπλου, ο Σύλλογος Γυναικών Πέπλου και ο Α. Σ. Πέπλου αναβιώνει και φέτος το έθιμο της Αρκούδας το οποίο τηρεί από το 1985!

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις 12:00πμ. Θα γίνει η έναρξη του εθίμου στο αμφιθέατρο της Κοινότητας Πέπλου και στις 15:00 θα καταλήξει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
” Σταμάτιος Παπάζογλου ” όπου εκεί θα ακολουθήσει ξέφρενο γλέντι με ζωντανή μουσική δωρεάν φαγητό και ποτό για όλο τον κόσμο.

Στον Πέπλο είναι χαρακτηριστικό το έθιμο της Αρκούδας, το οποίο δεν το συναντούμε σε άλλα μέρη της Ελλάδας, καθώς αλλού άνθρωποι ντυμένοι αρκούδες αποτελούν μέρος ευρύτερων δρώμενων.

Άντρες του χωριού ντύνονται αρκούδες και φοράνε κουδούνια την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και χωρίζονται σε ομάδες. Κάθε ομάδα με αρκούδες την κατευθύνει ο αρκουδιάρης κρατώντας ντέφι και δημιουργώντας ένα κλίμα κεφιού και ξεφαντώματος.

Συνήθως προπορεύεται ένας γκαϊντατζής με τη γκάιντα του.

Στον Πέπλο το έθιμο ήρθε από το Καβακλί, το σημερινό Τοπόλοβγκραντ, της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Οι αρκούδες γυρνάνε στα σπίτια και οι Πεπλιώτες τους δίνουν κυρίως χοιρινό κρέας, χαρακτηριστικό της Πρωτοχρονιάς στη Θράκη και χρήματα ή γλυκίσματα.

Είναι πολύ πιθανό, πέρα από την προέλευση του εθίμου, αυτή η συνήθεια να έχει σχέση με την προσπάθεια των κατοίκων να βοηθήσουν με τον τρόπο αυτό τις οικογένειες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσουν χοίρο και να έχουν χοιρινό κρέας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι…

Το τραγούδι της πομπής της Αρκούδας στον Πέπλο (σε χαρακτηριστικό θρακιώτικο ρυθμό και με το χαρούμενο σκοπό των τραγουδιών του Έβρου):

Εδώ μας είπαν κι ήρθαμε, χαρείτε να χαρούμε

Πούχουν αυλές μαρμαρωτές και σπίτια χρυσωμένα

Που μέσα χύνουν το φλουρί κι απ’ έξω το λογάρι

Κυρά χρυσή, κυρά αργυρή, κυρά μαλαματένια

Βάλε κρασί, βάλε ρακί, κέρνα τα παλικάρια

Κέρνα τα, αφέντη μ’, κέρνα τα, κέρνα για την υγειά σου

Σ’ αυτό το σπίτι πούρθαμε πέτρα να μη ραγίσει

Κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χίλια χρόνια να ζήσει!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό