Το ποσό των 74 εκατ. ευρώ για το “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ” για την ΑΜ-Θ
– Η Πλατφόρμα των αιτήσεων για το πρόγραμμα που άνοιξε στις 9 Δεκέμβρη, μετά την παράταση που είχε δοθεί
– Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για AMΘ – Επιδοτήσεις κατά περιοχή
– Μεγάλη αναμένεται η ανταπόκριση των πολιτων
Με απόφαση του Περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου, η συμβολή της Περιφέρειας ΑΜΘ στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας κατοικιών “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ”, θα ανέλθει σε 30 εκατομμύρια ευρώ από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Πολιτικής Συνοχής.
Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Μέτιος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε με τους Προέδρους των ΤΕΕ Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας .
Στην τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκε πως μαζί με τα 44 εκατομμύρια ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαθέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα είναι 74 εκατομμύρια ευρώ.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Δημήτρης Λουρίκας, ανέφερε πως στις 9 Δεκεμβρίου άνοιξε το πρόγραμμα και θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων.
Ωστόσο, ανέφερε και την πτώση του συστήματος με τις αιτήσεις που είχε σημειωθεί τις προηγούμενες φορές και κατέθεσαν την πρόταση οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων να κρατιούνται στο σύστημα και με σειρά προτεραιότητας όταν γεμίζει το ταμείο για την υλοποίηση του προγράμματος, να μην χρειάζεται να επαναλάβουν την διαδικασία.
Σύμφωνα με την διαδικασία, αφού εγκριθεί η αίτηση, το κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να έλθει σε επαφή με κάποιον Μηχανικό ο οποίος και θα ελέγχει το σπίτι και το κατατάξει στην κατηγορία που είναι-ενεργειακό πιστοποιητικό- και θα αναφέρει τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να μην είναι πια ενεργοβόρο.
Σε δεύτερη φάση αν το νοικοκυριό διαθέτει τα χρήματα προβαίνει στις παρεμβάσεις, ειδάλλως θα πρέπει να κάνει δάνειο στην τράπεζα…και υπό τις παρούσες συνθήκες θα καταβληθεί προσπάθεια να κινηθεί γρήγορα η δανειοδότηση.
Ακολουθεί η φάση του δεύτερου πιστοποιητικού από άλλο Μηχανικό στην κλίμακα που ανέβηκε και δεν είναι πια ενεργοβόρα η οικία.
Οι παρεμβάσεις μπορεί να αφορούν θερμομονώσεις, ηλιακούς θερμοσίφωνες κ.α.
Αναβολή της έναρξης του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” ζήτησε και πήρε το ΤΕΕ – Σοβαρά θέματα λόγω κορωνοϊού, κίνδυνος για την ισότιμη πρόσβαση στους πόρους του προγράμματος
Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη απέστειλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ζητώντας την αναβολή έναρξης της περιόδου υποβολής αιτήσεων του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού και το γενικό απαγορευτικό που ισχύει στη χώρα.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό, τα προβλήματα ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στο πρόγραμμα είναι προφανή από τις δυσκολίες που προκύπτουν. Ταυτόχρονα το ΤΕΕ ζητά την άμεση ολοκλήρωση και δημοσιοποίηση της τελικής έκδοσης του Οδηγού του προγράμματος, για την καλύτερη προετοιμασία όλων, ώστε να επιτευχθούν κατά τον καλύτερο τρόπο τόσο οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας όσο και του ίδιου του προγράμματος
Σύμφωνα με το ΤΕΕ, λόγω της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Χώρα από τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, οι μηχανικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις μετακινήσεις τους, προκειμένου να διενεργήσουν τις επιθεωρήσεις στις κατοικίες ή για τη συλλογή των διάφορων δικαιολογητικών που θα αναλάβουν για λογαριασμό των δικαιούχων και αδυνατούν να ολοκληρώσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την υπαγωγή ιδιοκτησιών στο πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ”.
Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για AMΘ – Επιδοτήσεις κατά περιοχή
Ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για την εκκίνηση του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Σύμφωνα με τον οδηγό για το “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, με το πρόγραμμα μπορούν να επιδοτηθούν έως και κατά 85%, με ανώτατο ποσό τις 50.000 ευρώ, 10 τύποι αναβαθμίσεων κατοικίας.
Τα κριτήρια για το “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” είναι εισοδηματικά, με χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης το 55%, και το ΥΠΕΝ έχει διαμηνύσει ότι ουδείς εκ των ενδιαφερόμενων θα μείνει εκτός, καθώς θα υπαχθεί σε επόμενο κύκλο του προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” θα έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και θα παραμείνει “ανοιχτό” μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος περιλαμβάνει πόρους επιχορήγησης ύψους Ε 803 εκατ. (κατανεμημένους ανά περιφέρεια σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί) και πόρους από το υφιστάμενο Ταμείο του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ για την εξυπηρέτηση δανείων.
Το νέο χρονοδιάγραμμα για τις αιτήσεις
Δεκαήμερη αναβολή στην έναρξη υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” που αποφάσισαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη όπως επισημαίνουν, τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού και τα αιτήματα του τεχνικού κόσμου ιδιαίτερα από τη Βόρειο Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλονται τα αιτήματα άνοιξε στις 9 Δεκεμβρίου, αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αντί για τις 30 Νοεμβρίου που είχε ανακοινωθεί. Επίσης το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας -όπου τα προβλήματα με τον κορονοϊό είναι εντονότερα- θα μετατεθεί στο τέλος του χρονοδιαγράμματος.
Έτσι, το νέο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων διαμορφώνεται ανά Περιφέρεια ως εξής:
Θεσσαλίας: 09.12.2020
Ηπείρου και Ιονίων Νήσων 11.12.2020
Αττικής 14.12.2020
Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου 16.12.2020
Δυτικής Ελλάδας 18.12.2020
Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου 21.12.2020
Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 11.01.2021
Δυτικής Μακεδονίας 13.01.2021
Κεντρικής Μακεδονίας 15.01.2021
Πολυκατοικίες 18.01.2021
Κωστής Χατζηδάκης: Το γνωστό σε όλους “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, το δημοφιλέστερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, μετατρέπεται σε “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην προδημοσίευση του Οδηγού του Προγράμματος προκειμένου να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες κατοικιών να προετοιμάσουν την αίτησή τους. Σημειώνεται πως το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει απλούστερη διαδικασία υπαγωγής για πολυκατοικίες αλλά και διευρυμένες σε σχέση με το παρελθόν προϋποθέσεις υπαγωγής, ως προς το εισόδημα και την ενεργειακή κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κτίριο.
O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Xατζηδάκης δήλωσε σχετικά ότι “η προδημοσίευση του οδηγού του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” δείχνει ότι μπαίνουμε στην γραμμή της αφετηρίας για την ενεργοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης που είχαμε ποτέ. Το γνωστό σε όλους “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, το δημοφιλέστερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ξεκινήσαμε με τον Κωστή Μουσουρούλη το 2009, μετατρέπεται σε “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”. Απαντά στην αυξημένη έμφαση σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης που δίνεται πλέον τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Βασικές διαφορές με τα παλιά “Εξοικονομώ” είναι:
-Η πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση των 850 εκατ. ευρώ (υπενθυμίζω ότι όλα τα προγράμματα που “έτρεξαν” από το 2011 και μετά είχαν συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ)
-Το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων που φτάνει ακόμα και το 85% (95% στις λιγνιτικές περιοχές – ρήτρα δίκαιης μετάβασης), και συνδέεται για πρώτη φορά με την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.
-Η παράμετρος της ενεργειακής αυτονομίας, με εγκατάσταση “έξυπνων” συστημάτων και παρεμβάσεις για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.
Το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” θα ακολουθήσουν ακόμα μεγαλύτερα προγράμματα εξοικονόμησης από το επόμενο έτος και μετά. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν υπαχθούν στο τρέχον πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στους επόμενους κύκλους μαζί με άλλους ενδιαφερομένους, με νέες αιτήσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι πόροι που εκτιμάται ότι θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας έως και το 2023 θα ανέλθουν σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ !
Και στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και κεφάλαια από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που θα διασφαλίσουν ότι τα επόμενα χρόνια θα κάνουμε ένα πραγματικό άλμα στην ενεργειακή εξοικονόμηση, μια πράσινη πολιτική με σημαντικά οφέλη για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τον κατασκευαστικό κλάδο”.
Tα κυριότερα χαρακτηριστικά/αλλαγές του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι” σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι τα εξής:
Νέα κριτήρια επιλεξιμότητας κατοικιών (ενεργειακή κατηγορία)
Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:
· Υφίσταται νόμιμα.
· Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
· Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
· Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ (από Δ που ήταν στους προηγούμενους κύκλους).
Κίνητρα Προγράμματος (ΝΕΟΣ Μέγιστος προϋπολογισμός παρεμβάσεων, νέες αμοιβές για Πιστοποιητικά Ενεργειακής Επιθεώρησης, μελέτες, κλπ)
Τα κίνητρα του προγράμματος αφορούν:
Α. Επιχορήγηση του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων των επιλέξιμων ακινήτων σε ποσοστό έως 85% και 95% για τις λιγνιτικές περιοχές
Σημειώνεται ότι ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση Ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του 1,2 Ε επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Ο εν λόγω περιορισμός θα ελέγχεται εκ νέου κατά την υποβολή του Β΄ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, με βάση την πραγματικά επιτευχθείσα εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας (kWh).
Β. Δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου 100%, στη βάση σχετικού αιτήματος του Ωφελούμενου για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής
Γ. Επιπρόσθετα, επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα σε ποσοστό 100% της δαπάνης, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε:
· Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων
· Η αμοιβή του συμβούλου έργου σχετικά με την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου, συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση,
· Η αμοιβή για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών (στα πλαίσια έκδοσης αδειών/εγκρίσεων) που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση παρεμβάσεων (όπως για παράδειγμα αμοιβή για έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αμοιβή για μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου),
· Για πολυκατοικίες τύπου Α/Β, η αμοιβή για την επιθεώρηση και την έκδοση πιστοποιητικού ελέγχου ανελκυστήρα από αναγνωρισμένο φορέα, όπως υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μέχρι ποσού των 250 €.
Αποφασίστηκε επίσης, ότι το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.
“Τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων θεωρούν ότι με τις τροποποιήσεις αυτές αντιμετωπίζεται σημαντικό μέρος των αιτημάτων που υποβλήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, σε μια περίοδο ύφεσης σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, αξιοποιούνται με αυτόν τον τρόπο τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να κινηθεί η αγορά.
Σε περίπτωση μεγαλύτερης αναβολής κρίθηκε ότι ένα εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης όπως είναι το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” θα έμενε ανενεργό σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή του είναι κρίσιμη για τη μείωση των συνεπειών της ύφεσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας”, τονίζουν τα συναρμόδια υπουργεία.
Υπενθυμίζουν εξάλλου ότι κάθε χρόνο πλέον θα προκηρύσσονται προγράμματα αυτής της κλίμακας. Επομένως, όσοι δεν ενταχθούν φέτος θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες για το 2021, καθώς και για όλα τα επόμενα χρόνια.
Το πρόγραμμα θα παραμείνει “ανοιχτό” μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια ενώ εκτός από τις επιχορηγήσεις το πρόγραμμα παρέχει και άτοκα δάνεια.
Το βασικό ποσοστό επιχορήγησης κυμαίνεται (ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία) από 35% έως 65%, στο οποίο προστίθενται:
Eιδική προσαύξηση +10% λόγω COVID – 19 σε όλους
Ενεργειακό premium +10% εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β’
Ειδική προσαύξηση +10% (ρήτρα δίκαιης μετάβασης) σε λιγνιτικές περιοχές.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για μονοκατοικίες και διαμερίσματα είναι 50.000 ευρώ και για πολυκατοικίες 80.000 ευρώ.