Ο γιατρός αναγεννητικής ιατρικής με έδρα τις ΗΠΑ είπε ότι μια συγκεκριμένη χημική ουσία που μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα παίζει ζωτικό ρόλο στο πεπτικό, καρδιαγγειακό, σκελετικό, μυϊκό και νευρικό σύστημα του σώματος και μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση.
«Έχω παρατηρήσει βελτίωση στο συνολικό επίπεδο ενέργειας, την απόδοση της άσκησης και τον χρόνο αποκατάστασης Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν ακούσει για αυτή την ουσία, αλλά έχει γίνει ένας αυξανόμενος όγκος έρευνας αφιερωμένος στην αποκάλυψη των δυνατοτήτων της», ανέφερε ο Δρ. Neil Paulvin στο CNBC.
Πρόκειται για την ταυρίνη, ένα αμινοξύ που αποθηκεύεται σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως τα μάτια, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τους σκελετικούς μύες. Βρίσκεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Για να αυξήσετε τα επίπεδά σας, ο Δρ. Paulvin προτείνει τη λήψη του ως συμπλήρωμα.
Τα βασικά οφέλη της ταυρίνης για την υγεία
Ο ειδικός ανέφερε έξι βασικά οφέλη της ταυρίνης, μεταξύ των οποίων και η υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταυρίνη έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. «Επιτρέπει στο σώμα να εξισορροπεί τους ηλεκτρολύτες και να βελτιώνει τα λιπίδια».
«Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και υποστηρίζει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της βέλτιστης ροής του αίματος και τελικά μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης, αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρτηριών) και καρδιακών προσβολών», πρόσθεσε ο Δρ. Paulvin.
Η ταυρίνη μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην ενεργοποίηση των μιτοχονδρίων, ένα βασικό μέρος των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας.
«Στο μάθημα της βιολογίας, μπορεί να είχατε ακούσει να αναφέρονται στα μιτοχόνδρια ως τη δύναμη του κυττάρου. Αλλά καθώς γερνάμε, η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία μπορεί να συμβάλει στην κόπωση και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Τα συμπληρώματα ταυρίνης μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία αυτών των οργανιδίων από βλάβες», συνέχισε ο καθηγητής.
Μέσα στο σώμα τα βλαστοκύτταρα βοηθούν την επισκευή και την αναγέννηση των ιστών, ωστόσο, γίνονται λιγότερο παραγωγικά με την ηλικία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ταυρίνη μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής βλαστοκυττάρων, ιδιαίτερα των νευρικών βλαστοκυττάρων, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, εκτός από την αναγέννηση διαφόρων ιστών σε όλο το σώμα.
Η ταυρίνη επιδιορθώνει το DNA και μειώνει την αρτηριακή πίεση
Η ταυρίνη λειτουργεί ως παράγοντας όγκου κυττάρων, αντλώντας νερό στα μυϊκά κύτταρα και δημιουργώντας ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυών. Επιπλέον, επιδεικνύει ικανότητες προστασίας του DNA λόγω της ικανότητάς της να καθαρίζει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, ενώ υποστηρίζει μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA που μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση γενετικών μεταλλάξεων και συμβάλλουν στη συνολική κυτταρική υγεία.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της γήρανσης είναι η συσσωρευμένη βλάβη του DNA, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών. Η ταυρίνη παρουσιάζει προστατευτικές ικανότητες για το DNA λόγω της ικανότητάς της να καθαρίζει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, ενώ υποστηρίζει τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA που μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση γενετικών μεταλλάξεων και συμβάλλουν στη συνολική κυτταρική υγεία.
Η ταυρίνη μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση με περισσότερους από έναν τρόπους. Προωθεί την αγγειοδιαστολή -τη χαλάρωση και τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων- που οδηγεί σε βελτιωμένη ροή αίματος και μειωμένη πίεση στα αρτηριακά τοιχώματα. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη, η οποία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.
Ωστόσο, ο ειδικός προειδοποίησε ότι τα συμπληρώματα ταυρίνης δεν είναι ένα μαγικό χάπι για μακροζωία και συνέστησε να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν πάρετε ταυρίνη, ή οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα.
«Ένα πράγμα που πάντα θυμίζω στους ανθρώπους είναι ότι ενώ τα συμπληρώματα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας και της μακροζωίας, θα πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης και ολιστικής προσέγγισης για την ευεξία που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, διαχείριση του στρες και υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής», κατέληξε ο Δρ. Paulvin.