Τουρισμός: Πρόταση για μίνι Σένγκεν μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας!

Τουρισμός: Πρόταση για μίνι Σένγκεν μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας!

Θετικά μηνύματα από την ελληνική κυβέρνηση λέει πως υπάρχουν για αυτή την πρωτοβουλία ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Βλαντ Γκεόργκε

Ο τουρισμός το έχει ανάγκη και όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στη βαλκανική ήδη οι ευρωβουλευτές του Renew Europe πρότειναν την άμεση δημιουργία μια μίνι ζώνης Σένγκεν μεταξύ Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Όπως σημειώνει η Mondom αλλά και το Εuractiv, η ζώνη θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι, για να διευκολυνθεί η μεγάλη τουριστική κίνηση μεταξύ των τριών βαλκανικών χωρών.

«Η πρόταση διατυπώθηκε σε επιστολή που εστάλη στον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη και υπογράφεται από τον Ντανιέλ Λόρερ (PP) και τους Ρουμάνους ευρωβουλευτές Ντατσιάν Τσιόλος και Βλαντ Γκεόργκε, καθώς και τον Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο.

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε επίσης από το βουλγαρικό κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», το οποίο βρίσκεται κοντά στο Renew, αν και δεν έχει γίνει ακόμη επίσημα δεκτό ως μέλος», τονίζει το euractiv.

«Είμαστε στη Σένγκεν και δεν είμαστε ταυτόχρονα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την πραγματικότητα της νέας Σένγκεν», δήλωσε ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Βλαντ Γκεόργκε σε αποκλειστική συνέντευξη στο Euractiv Βουλγαρίας (υπάρχει μετάφραση και στην ελληνική της έκδοση).

O Γκεόργκε είπε ότι οι ευρωβουλευτές είχαν λάβει ανεπίσημα «πολύ θετικά» μηνύματα από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία.

Σε επιστολή του, το Renew Europe αναφέρει την υποστήριξη της Επιτροπής για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σένγκεν. Υποστηρίζει επίσης ότι οι εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού, καθώς και οι κλάδοι των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και της εστίασης, επιμένουν στην κατάργηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα για τη διευκόλυνση των ταξιδιών των Ρουμάνων και Βουλγάρων τουριστών στην Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή, ο έλεγχος των χερσαίων συνόρων μεταξύ των τριών χωρών (Ελλάδας, Ρουμανίας,Βουλγαρίας) εξακολουθεί να προκαλεί τεράστιες απώλειες στις μεταφορικές εταιρείες και στους τουρίστες όσον αφορά το κόστος ταξιδιού, τις οικονομικές απώλειες και το χάσιμο χρόνου», αναφέρεται στην επιστολή, προσθέτοντας ότι η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων θα βελτίωνε άμεσα την περιβαλλοντική κατάσταση στις παραμεθόριες περιοχές.

Ωστόσο, όσον αφορά την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων, ο Γκεόργκε δήλωσε στο Euractiv ότι οι τρεις χώρες της ΕΕ δεν θα ζητήσουν έγκριση από τις άλλες χώρες Σένγκεν και απλώς ενημερώνουν τις υπόλοιπες για να διαπιστώσουν πόσες θα αντιδράσουν.

«Λέμε τώρα ότι η Αυστρία δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Προφανώς, δεν είναι μεταξύ της Ρουμανίας και της Ελλάδας. Η Βουλγαρία είναι εκεί. Άρα δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε. Η πολιτική λογική είναι ότι δεν θέλουμε την έγκριση των άλλων. Θέλουμε να ξέρουμε ότι κανείς δεν αντιδρά. Κανείς δεν θα αντιταχθεί γιατί δεν έχει συμφέρον να το κάνει», δήλωσε ο Γκεόργκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία μιας μίνι ζώνης Σένγκεν πρέπει να συμφωνηθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ώστε η πρωτοβουλία να αρχίσει να λειτουργεί μέχρι το καλοκαίρι.

«Το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να το κάνει, επειδή οι ελληνικές τουριστικές ενώσεις το ζήτησαν συγκεκριμένα. Ζήτησαν από την κυβέρνηση να κάνει κάτι γι’ αυτό, επειδή κερδίζουν πολλά χρήματα από τον τουρισμό και πολλά χρήματα χάνονται λόγω των συνοριακών ελέγχων», δήλωσε ο Γκεόργκε στη βουλγαρική ιστοσελίδα.

Πηγή: in.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό