Τουρκία: Kρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών κοντά στα Ελληνοτουρκικά σύνορα-Σε επιφυλακή οι κτηνιατρικές αρχές της χώρας μας
Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι κτηνιατρικές αρχές της χώρας μετά τον εντοπισμό κρούσματος Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ειδικότερα, στις 25 Δεκεμβρίου 2023 μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων, μία πρωτογενής εστία Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών (PPR), στην περιοχή Aydin της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα της χώρας μας.
Σύμφωνα με το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ, λόγω της εγγύτητας της εστίας και προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος στη χώρα και να αποφευχθεί μια επιζωοτία, εφιστάται η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για την πιστή εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων.
Επισημαίνεται η σημασία της παθητικής επιτήρησης για την έγκαιρη ανίχνευση του νοσήματος.
Τα μέτρα
Οι κτηνιατρικές αρχές στα νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, απέναντι από τα τουρκικά παράλια:
1) Ενημέρωση όλων των κατόχων εκμεταλλεύσεων προβάτων, αιγοειδών, βοοειδών και χοίρων, καθώς και των εμπλεκομένων στο εμπόριο και την διακίνηση αυτών (υπεύθυνων σφαγείων, εμπόρων κ.λπ.) για τον κίνδυνο εισόδου των νοσημάτων, τη συμπτωματολογία τους στο ζωικό κεφάλαιο, τις αρνητικές οικονομικές συνέπειές τους καθώς και την αναγκαιότητα τήρησης αυξημένων μέτρων βιοπροφύλαξης στις εγκαταστάσεις.
2) Υποχρεωτική κλινική εξέταση όλων των προβάτων, αιγοειδών, βοοειδών και χοίρων που πρόκειται να μετακινηθούν, αυξημένη επιτήρηση των εκτροφών πέραν αυτής που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος TADs {επιτήρησης των τεσσάρων (4) Εξωτικών Νοσημάτων}, καθώς και των μετακινήσεων των ζώων, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε εκτροφές απέναντι από τα τουρκικά παράλια.
3) Απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος TADs {επιτήρησης των τεσσάρων (4) Εξωτικών Νοσημάτων}.
4) Ενημέρωση των Λιμενικών και Τελωνειακών Αρχών για εντατικοποίηση ελέγχων στους επισκέπτες από την Τουρκία, με παράλληλη ενημέρωση αυτών για τους κινδύνους μεταφοράς των νοσημάτων μέσω αντικειμένων, ιματισμού και υποδημάτων, ιδιαίτερα στη περίπτωση που προϋπάρχει επαφή με αγροτικές περιοχές και ζώα. 5) Λήψη αυξημένων μέτρων αναφορικά με την εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιούνται στους ταξιδιώτες για την μεταφορά προϊόντων ζωικής προέλευσης και τη δημιουργία σταθμών για την απολύμανση των υποδημάτων τους.
6) Ενημέρωση εκείνων των κατοίκων που επισκέπτονται την Τουρκία και μεταβαίνουν σε αγροτικές, δασικές περιοχές ή/και σε πάρκα για λόγους επαγγελματικούς, αναψυχής ή για κυνήγι, ώστε κατά την επιστροφή τους να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με ευαίσθητα στα συγκεκριμένα νοσήματα ζώα και να μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις τους. Εάν έχουν έρθει σε επαφή με τέτοια ζώα, θα πρέπει για τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την επιστροφή τους, να μην έρθουν σε επαφή με άλλα ευαίσθητα ζώα.
Οι κτηνιατρικές αρχές στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας:
1) Άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εισόδου και εξάπλωσης των νοσημάτων αυτών.
2) Επισήμανση της αναγκαιότητας της εφαρμογής των μέτρων βιοπροφύλαξης σε εκτροφές, σφαγεία και κατά την μεταφορά ζώντων ζώων.
3) Αύξηση της επιτήρησης των εκμεταλλεύσεων προβάτων, αιγοειδών, βοοειδών και χοίρων και ενδελεχής κλινικός έλεγχος αυτών, στο πλαίσιο διενέργειας άλλων προγραμμάτων και ελέγχων.
4) Ενημέρωση των Λιμενικών και Τελωνειακών Αρχών για την εντατικοποίηση των ελέγχων των προϊόντων και την απολύμανση των οχημάτων