Βιολογικός Καθαρισμός παραλιακής ζώνης Φαναρίου, Αρωγής και Μέσης: Ότι πιο σύγχρονο υπάρχει και με πλεονεκτήματα που δεν έχουν άλλοι Βιολογικοί
Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι της κατασκευής των δικτύων
Η επόμενη φάση είναι η κατασκευή της Κεντρικής Μονάδας η οποία θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για 6 μήνες ο ανάδοχος
Ένα όνειρο και ένα όραμα από τον καιρό του Δήμου Αιγείρου, γίνεται πραγματικότητα για το πανέμορφο Ψαροχώρι το γνωστό μας Φανάρι του Δήμου Κομοτηνής στη Ροδόπη και τους άλλους παραλιακούς και πανέμορφους οικισμούς, Αρωγή και Μέση! Πρόκειται για το έργο Βιολογικού Καθαρισμού.
Το έργο, προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Φαναρίου, Αρωγής και Παραλίας Μέσης και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) των εν λόγω οικισμών, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 2 χρόνια.
Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Κομοτηνής (ΔΕΥΑΚ). Το έργο όπως προαναφέρθηκε χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής 2014-2020 της ΕΕ.
Η διάρκεια των έργων είναι 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των δικτύων και τα αντλιοστάσια μεταφοράς λυμάτων σε Μέση, Αρωγή και οσονούπω ολοκληρώνονται και στο Φανάρι και μάλιστα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, 14 Μαΐου. Οι εργασίες της συγκεκριμένης εργολαβίας είχαν ξεκινήσει στις αρχές του 2020. Η επόμενη φάση είναι να τοποθετηθεί ανάδοχος για την κεντρική μονάδα επεξεργασίας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 4.050.000,00 Ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% και χρηματοδοτείται από το ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ του «Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014 – 2020».
Τόπος εκτέλεσης του έργου είναι η περιοχή του Φαναρίου- Παρ. Μέσης, της Δ.Ε. Αιγείρου του Δήμου Κομοτηνής, του Ν. Ροδόπης, της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης.
Η συγκεκριμένη εργολαβία αφορά την κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων του Φαναρίου, Αρωγής και Παραλίας Μέσης δυναμικότητας 4.930 Ι.Α. με δυνατότητα άμεσης επέκτασης και το έργο διάθεσης σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη.
Το έργο περιλαμβάνει:
· την εκπόνηση και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας και την μελέτη εφαρμογής των Η/Μ έργων,
· την κατασκευή των έργων Πολιτικού Μηχανικού της Ε.Ε.Λ. Φαναρίου,
· την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού της Ε.Ε.Λ.,
· την πλήρη κατασκευή του κτιρίου εξυπηρέτησης και των βοηθητικών έργων υποδομής σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη,
· τη θέση σε αποδοτική λειτουργία και τις δοκιμές ολοκλήρωσης
· τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου από τον Ανάδοχο για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.
Ο Ανάδοχος θα κατασκευάσει το συνολικό έργο θα το λειτουργήσει σε δοκιμαστική λειτουργία για διάστημα 6 μηνών και θα το παραδώσει σε πλήρη και κανονική λειτουργία σύμφωνα με την ΑΕΠΟ.
Μέχρι σήμερα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος κατόπιν της υπ’αρ. 36/2021 απόφασης του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του διαγωνιστικής διαδικασίας από την Αποκεντρωμενή Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης καθώς και ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κατόπιν αυτών θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην υπογραφή σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία.
«Ευελπιστούμε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ελέγχων», τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Νότης Χαραλαμπίδης.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της ΔΕΥΑΚ Κομοτηνής, των ανθρώπων που πίστεψαν στο έργο το πάλεψαν με τιτάνιες προσπάθειες και ευτυχώς βρέθηκαν τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά ευήκοα ώτα για να ξεκινήσει! Αξίζει να σημειωθεί πως η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ξεμπλόκαρε το έργο σε κρίσιμα στάδια της εξέλιξής του και μέχρι την ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Το έργο, ξεκίνησε με αίτηση στο ΕΠΕΡΑΑ από το 2010 και στα μέσα του 2011 υπήρξε η έγκριση, ενώ το 2013 εγκρίθηκαν οι μελέτες των δικτύων και η προμελέτη του βιολογικού.
Στη συνέχεια υπήρξε καθυστέρηση για την άδεια από την Διεύθυνση Δασών, με αποτέλεσμα να μην έχουν όλες τις αδειοδοτήσεις μέχρι να φτάσουν κοντά στην ολοκλήρωση της παλιάς προγραμματικής περιόδου, με το έργο να περνά έτσι στην επόμενη προγραμματική, και μετά από συμφωνία να περνά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, και μετά να ανοίξει το μέτρο στη νέα προγραμματική περίοδο.
Περαιτέρω καθυστέρηση προέκυψε από το γεγονός πως η περιοχή εξαιρέθηκε από τη λίστα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων για τους οικισμούς Γ΄ κατηγορίας, που ήταν επιλέξιμη, όμως μετά από συνεργασία με τον ειδικό γραμματέα και τον γενικό γραμματέα κ. Καπετάνιο, εντάχθηκαν ξανά στη λίστα και έτσι ξεπεράστηκε το πρόβλημα. Το έργο άργησε, όχι όμως με ευθύνη της ΔΕΥΑΚ, σύμφωνα με τον νυν Αντιδήμαρχο Τεχνικών, Δημήτρη Καρασταύρου που επι θητείας Γιώργου Πετρίδη, έτρεξαν μαζί και που πίεζαν πολιτικά πάντα για να μην χαθεί το μεγάλο αυτό έργο για την περιοχή μας.
Το προφίλ του έργου
Τα έργα αποχέτευσης πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνουν: • Βαρυτικό δίκτυο αγωγών μεταφοράς ακαθάρτων των οικισμών Φανάρι, Αρωγή και Παραλία Μέσης συνολικού μήκους 27.573μ. εκ των οποίων τα 11.775μ. του οικισμού Φαναρίου, 11.762 του οικισμού Αρωγή και 4.036μ. του οικισμού Παραλίας Μέσης. • Καταθλιπτικό δίκτυο αγωγών μεταφοράς ακαθάρτων 10.840μ. εκ των οποίων 6.150μ. εκτός των ορίων των οικισμών. • Δέκα αντλιοστάσια, συνοδευόμενα από οικίσκους διαστάσεων 4,0×5,0μ (οκτώ εξ αυτών) και δύο με διαστάσεις 6,0×4,5μ. Προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το Δήμο Αιγείρου.
Ο συγκεκριμένος βιολογικός έχει τη δυνατότητα επέκτασης, ώστε να περιλάβει και άλλους οικισμούς, όμως από τη στιγμή που η χώρα διαθέτει πόρους για να αποφύγει την επιβολή προστίμων από την ΕΕ για την μη ύπαρξη βιολογικού σε 213 οικισμούς, είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθεί η σύνδεση μικρότερων οικισμών. Η μόνη περίπτωση σύνδεσης με τον βιολογικό είναι ο οικισμός του Ηφαίστου, παρόλο που όπως δήλωσε έχουν ετοιμότητα και για άλλους οικισμούς, αν βρεθούν οι χρηματοδοτήσεις.
«Ο Βιολογικός Φαναρίου θα είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει με πλεονεκτήματα που δεν έχουν άλλοι Βιολογικοί»
Καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση δεν θα υπάρχει από τον Βιολογικό της παραλιακής ζώνης του Δήμου Κομοτηνής.
Πολλά ήταν τα ερωτηματικά κατοίκων της παραλιακής ζώνης, οι οποίοι μάλιστα είχαν συμβουλευτεί και δικηγόρο, αναφορικά με την θέση κατασκευής του βιολογικού, κοντά στον οικισμό της Μέσης.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων της Μέσης αφορούσαν κυρίως για τον αν θα υπήρχαν στην ατμόσφαιρα δυσάρεστες οσμές, όπως της Κομοτηνής ο Βιολογικός, που είναι με ανοικτές δεξαμενές. Όμως αυτό δεν ισχύει ο Βιολογικός Φαναρίου θα είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει, καθώς προβλέφθηκε ότι θα βρίσκεται σε παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής και μάλιστα εντός περιοχών Ραμσάρ».
Πιο συγκεκριμένα για την επεξεργασία, επί της ουσίας θα βγαίνει καθαρό νερό (η μονάδα). Οι δεξαμενές λειτουργούν με μεμβράνες, όχι όπως λειτουργεί ο βιολογικός Κομοτηνής, αλλά με κλειστές δεξαμενές κι έτσι δεν θα εκλύονται οσμές. Αποδέκτης δεν είναι κάποιο ρέμα, ή η θάλασσα, αλλά δημιουργούνται μεταλλικές δεξαμενές που έχουν προβλεφθεί για να αρδεύουν οι αγρότες τα χωράφια τους.
Εάν δεν θέλουν να κάνουν άρδευση, γίνονται τρεις ειδικές γεωτρήσεις γι’ αυτό το σκοπό – μία τεχνολογία που εφαρμόζεται στην Αμερική και για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Ελλάδα στον βιολογικό Φαναρίου – όπου το αποτέλεσμα του βιολογικού θα πηγαίνει μέσα σε αυτές τις γεωτρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη σύμβαση θα προβλέπεται ακόμη και η αγορά εφεδρικού εξοπλισμού, προκειμένου να μην υπάρχει θέμα σε περίπτωση βλάβης λόγου χάρη.
Τα Θετικά Οφέλη σε Οικονομία και Τουρισμό
Τα θετικά αποτελέσματα του, είναι αφενός περιβαλλοντικά, βοηθώντας στη διαφύλαξη των καθαρών θαλασσών στην παραλιακή ζώνη, αφετέρου δε και αναπτυξιακούς, διότι η επένδυση μιας ξενοδοχειακής μονάδας θα είναι πιο ελκυστική καθώς θα έχει απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις προσαρμογής στην περιβαλλοντική νομοθεσία με ατομικούς βιολογικούς καθαρισμούς.
Ήδη τα τελευταία χρόνια πολλές Ξενοδοχειακές Μονάδες έχουν ξεκινήσει να κτίζονται, οι οποίες ατενίζουν το μέλλον με λυμένα τα χέρια σε ότι αφορά την απαλλαγή της από έργα και έξοδα για ατομικό βιολογικό.
Παράλληλα θα βοηθήσει, οικονομικά, κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι πληρώνουν μεγάλα ποσά για τον καθαρισμό των βόθρων τους και πως θα δείξει πολύ σύντομα τα αποτελέσματά του.