Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ: “Φτωχός συγγενής για την κυβέρνηση η κυβερνοασφάλεια στην Ελλάδα”
Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ
“Φτωχός συγγενής για την κυβέρνηση η κυβερνοασφάλεια στην Ελλάδα”
-Αντί για Ανεξάρτητη Αρχή δημιουργείται νομικό πρόσωπο εξαρτώμενο από την εκάστοτε κυβέρνηση και περιορισμένης ευελιξίας
-Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προτείνει μια Εθνική Αρχή με οργανωτική αρτιότητα, διακομματικό έλεγχο, επαρκή στελέχωση με ασφάλεια , λειτουργική αυτονομία και αυτοτέλεια και χρηματοδότηση που θα την προσδώσει ανάλογο κύρος
Ξεκίνησε νωρίς το πρωί της 8ης Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με γενικό τίτλο «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις»
Ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ, βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, επέκρινε μια σειρά ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, καταψηφίζοντας επί της αρχής, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε και μια σειρά από ουσιαστικές προτάσεις που κατατίθενται εκ μέρους του κόμματός του.
Το πρώτο μέρος του παρόντος νομοσχεδίου αφιερώνεται στη σύσταση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Συγκεκριμένα, οι οργανικές θέσεις του προσωπικού της Αρχής ορίζονται συνολικά "σε εκατόν πενήντα πέντε (155) άτομα" (άρθρο 13) , από τους οποίους έως 6 θα αποτελούνται από υπαλλήλους της Ε.Υ.Π .
Επιπλέον, στο άρθρο 18, αναφέρεται ότι η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας & επιχορηγείται ετησίως με το ποσό των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ από το αποθεματικό που προβλέπεται στην παρ. 6, για την κάλυψη των πάσης φύσεως λειτουργικών και αναπτυξιακών
της αναγκών" (άρθρο 18).
Τέλος, στο άρθρο 20 προβλέπεται ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να προβλέπεται ειδικό επίδομα για τους προϊσταμένους και το προσωπικό, μόνιμο και αποσπασμένο, των οργανικών
μονάδων της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με το επίπεδο της οργανικής μονάδας και λαμβάνει υπόψη τις ειδικές συνθήκες που συναρτώνται με τις θέσεις αυτές, την επικινδυνότητα και την ετοιμότητα του προσωπικού να παράσχει υπηρεσίες σε εικοσιτετράωρη βάση και άλλα τυχόν στοιχεία που καθορίζονται με την ίδια απόφαση».
Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝΑΛ , έστιασε στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας , καταθέτοντας την πρόταση του κόμματος του για την δημιουργία μιας
Ανεξάρτητης Αρχής για την κυβερνοασφάλεια «καθόλα προετοιμασμένη, και εξελιγμένη συμφώνα με τα παγκόσμια δεδομένα ώστε η χώρα μας να είναι άτρωτη σε οποιοιδήποτε κυβερνοεπίθεση.»
Στον αντίποδα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ακολουθώντας την πεπατημένη δημιουργεί ένα νομικό πρόσωπο περιορισμένης ευελιξίας και σκοπού, απόλυτα ελεγχόμενο από την ίδια και από την εκάστοτε πλειοψηφία.
«Η φιλοσοφία της Κυβέρνησης ως προς τον τρόπο υλοποίησης, όπως προκύπτει από την ανάγνωση των άρθρων, δεν είναι παρά η ίδρυση εκ του προχείρου μια εξαρτώμενης Αρχής», επεσήμανε με έμφαση ο Αχμέτ Ιλχάν.
«Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε πόσα στελέχη και με τί επιστημονικό υπόβαθρο απαρτίζουν την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας από την ίδρυσή της έως σήμερα, διότι δε μας πείθει ούτε το ξαφνικό ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για μια μεγάλη ανεξάρτητη αρχή όταν επί κυβερνήσεώς τους είχαμε μια Αρχή ελάχιστα στελεχωμένη και αποδυναμωμένη αλλά ούτε και οι βαρύγδουπες δηλώσεις της ΝΔ την ώρα που προσπαθεί για ακόμη μια φορά να έχει τον πλήρη έλεγχο σε μια Αρχή κρίσιμης σημασίας για τη χώρα», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής Ροδόπης και κατέθεσε την πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ. η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θίγει τον πυρήνα του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με αυτή την πρόταση ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν είναι άλλος από τον χαρακτήρα αυτής της Εθνικής Αρχής, τον τρόπο επιλογής της Διοίκησης της, την οργανωτική αρτιότητα, την επαρκή στελέχωση με ασφάλεια, την λειτουργική αυτονομία και αυτοτέλεια αλλά και χρηματοδότηση που θα της προσδώσει το ανάλογο κύρος. Την στελέχωση της Διοίκησης με ανοιχτές διαδικασίες και διακομματικό έλεγχο, ώστε να την θωρακίσουμε απέναντι σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία ή υπολειτουργία.
«Σε αντίθεση με εσάς, εμείς πιστεύουμε σε μια ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας όπου προτείνουμε να διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο (Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και 5 Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου), οι οποίοι θα επιλέγονται από την Βουλή μετά από ανοιχτή πρόσκληση, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 101Α του Συντάγματος και η οποία Αρχή θα είναι ανεξάρτητη και θα της ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος», ανέφερε με δεικτικό τρόπο απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.
Τέλος , ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –ΚΙΝ.ΑΛ. ζήτησε να υπάρχει διαφάνεια όσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης που πάει να θέσει η κυβέρνηση.
«Για ακόμη μια φορά φαίνεται ότι πάτε να βολέψετε πολιτικούς σας φίλους οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται σε καίριες θέσεις και μετά την αποστρατεία τους. Οι συγκεκριμένες θέσεις δεν πρέπει να έχουν πολιτική απόχρωση ως προς την επιλογή τους αλλά να βασίζονται σε επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης, τεχνογνωσίας και κατάρτισης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Ιλχάν Αχμέτ καυτηρίασε την στάση της κυβέρνησης σε ζητήματα διαφάνειας και κράτους δικαίου με αφορμή το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου που καταδίκασε την Ελλάδα κατατάσσοντας τη χώρα μας στην ίδια λίστα με την Ουγγαρία και την Πολωνία, αναφορικά με τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τις ατομικές ελευθερίες.