Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

ioannis papadopoulos

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Δευτέρα, 01 Οκτώβριος 2018 08:23

Ιατρικός Σύλλογος Έβρου: Και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί μπορούν να χορηγούν αναρρωτική άδεια

Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου ενημερώθηκε από ιατρούς μέλη του ότι από πολλούς φορείς -αντίθετα από το όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος-, δεν γίνονται δεκτές ιατρικές γνωματεύσεις που αφορούν αναρρωτικές άδειες ασθενών εάν δεν υπογράφονται από ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο5 παρ. 1 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν.3418/2005) «τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς».

Επίσης, με τον ν. 3627/2007, άρθρο 6, τυχόν ειδικότερες ρυθμίσεις που αποτελούσαν εξαίρεση στην καθολική εφαρμογή του μέτρου, έπαυσαν να ισχύουν.

Επειδή ορισμένες υπηρεσίες συνέχιζαν να απαιτούν γνωμάτευση νοσοκομειακού γιατρού σε κάποιες περιπτώσεις, γραπτή απάντηση του Υπουργείου Υγείας τόνιζε ότι η ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής ισχύει «έναντι όλων των αρχών και υπηρεσιών», όπως άλλωστε καθόριζε επακριβώς και το άρθρο 5 του ν. 3418/2005.Συνεπεία των ανωτέρω, είναι προφανές ότι ουδείς δικαιολογητικός λόγος ή νομικό έρεισμα, υφίσταται ώστε να μην γίνονται δεκτές ιατρικές βεβαιώσεις/γνωματεύσεις ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών.

Οποιαδήποτε άλλη θέση ή πρακτική εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ είναι ευθέως αντίθετη στο νόμο (ο νόμος αλλάζει μόνο με άλλο σχετικό νόμο και καμία άλλη διάταξη δεν είναι υπεράνω του νόμου), θίγει την αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργήματος, εισάγει δε δυσμενή διάκριση για μερίδα των ιατρών μελών μας χωρίς κανένα επιστημονικό ή νομικό έρεισμα.

Επίσης σε γραπτή απάντηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.Γεροβασίλη στις 7-5-2018, μετά από σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, τονίστηκε ρητά ότι «από τις διατάξεις της παρ.2 του άρθ. 55 του Υ.Κ. δεν προκύπτει ότι η γνωμάτευση δεν δύναται να εκδοθεί από ιδιώτες γιατρούς ή ιατρούς ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Άλλωστε σε περίπτωση που νομοθέτης κρίνει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών τη γνωμάτευση από γιατρούς δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων τότε αυτό αναφέρεται ρητά στις οικείες διατάξεις (π.χ. άρθρο 52 παρ., 3 του Υπαλληλικού Κώδικα.»

Παρακαλούμε για την τήρηση του Νόμου και την αποφυγή των ασθενών – ασφαλισμένων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με κάθε νόμιμο μέσο προς πάσα κατεύθυνση.

Evros24

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2