Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

ezgif 2 a2d6ac93b362

ioannis papadopoulos

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Σάββατο, 09 Μάρτιος 2019 07:46

«Aποκαλύφθηκε το μέγεθος της πολιτικής υποκρισίας της ΝΔ και του κ. Δημοσχάκη: δεν υπερψήφισαν την τροπολογία για την αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου !»

Η χθεσινή ημέρα μπορεί να αποδειχθεί «ιστορική» για τον Έβρο. Διότι με την κατάθεση, από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της τροπολογίας για την «επαναφορά διοικητικής και περιουσιακής αυτοτέλειας σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ» και την υπερψήφισή της, έγινε πραγματικότητα η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου το οποίο μετά από χρόνια «αποσυνδέεται» από το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και «παίρνει πίσω» την νομική, διοικητική και περιουσιακή του αυτοτέλεια.

Με αυτό τον τρόπο κλείνει οριστικά ένας κύκλος αστάθειας, με μεγάλα εμπόδια και προβλήματα, που άνοιξε για το Νοσοκομείου Διδυμοτείχου το 2012 με τον «περιβόητο» νόμο 4052 του τότε Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, επί συγκυβέρνησης Παπαδήμου. Νόμο, που οδήγησε σε άτακτες και χωρίς σχέδιο «διασυνδέσεις» νοσοκομειακών ιδρυμάτων ανά την χώρα και παρά τις προφανείς, δυσμενέστατες συνέπειες που είχε τόσο για τα ίδια τα ιδρύματα και τους εργαζόμενους σε αυτά, όσο φυσικά και για τον τοπικό πληθυσμό και τους ασθενείς, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Πασόκ, ουδέποτε προσπάθησε να αλλάξει.

Συν τοις άλλοις, η χθεσινή ημέρα υπήρξε και ημέρα «αποκαλύψεων». Αποκαλύψεων του ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται και νοιάζεται για την αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Το γεγονός ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπερψήφισε την συγκεκριμένη τροπολογία, που επαναφέρει την διοικητική αυτοτέλεια σημαντικών νοσοκομειακών ιδρυμάτων στη χώρα, μεταξύ αυτών και του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και αποσκοπεί στην αναβάθμιση της λειτουργίας τους, είναι ενδεικτικό.

Αναρωτιόμαστε τι έχει να πει για όλα αυτά στην κοινωνία του Έβρου ο κ. Δημοσχάκης, ο οποίος παρότι τοποθετήθηκε στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα επί 11 λεπτά, προσπαθώντας να κάνει το άσπρο-μαύρο για μία ακόμη φορά, θέλοντας να πείσει ότι η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου προχωρά «κατόπιν ενεργειών του» - μας έχει συνηθίσει σε αυτά ο κ. Δημοσχάκης - τελικά τόσο ο ίδιος αλλά και το κόμμα του δεν υπερψήφισαν την συγκεκριμένη τροπολογία! Απίστευτο και όμως αληθινό.

Το πρώτο μεγάλο βήμα για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου χθες ολοκληρώθηκε. Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις, όλα αυτά τα χρόνια, των κατοίκων και των φορέων του Έβρου για την αυτονόμηση χθες «έπιασαν τόπο». Και έπιασαν τόπο διότι και η σημερινή Κυβέρνηση μάχεται και αγωνίζεται καθημερινά για να έχουν όλοι οι πολίτες την δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τους αξίζει. Ήδη χθες είχαμε και την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης σε Άγονο Τύπου Α΄, γεγονός επίσης εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Επίσης, μόλις προχθές, το Υπουργείο ανακοίνωσε 10.000 μόνιμες προσλήψεις στον χώρο της Υγείας σε βάθος τετραετίας, εκ των οποίων οι 2.500 μέσα στο 2019, με βάση και τον κανόνα 1 προς 1 - μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση στο Δημόσιο - εν αντιθέσει με τα όσα νεοφιλελεύθερα και επικίνδυνα εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης για επαναφορά του 1 προς 5 – μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο – γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην διαιώνιση και στην διόγκωση των κενών και των ελλείψεων στον χώρο της Υγείας, στην Παιδεία, στο κοινωνικό κράτος.

Οι 3 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε καθημερινά για την περαιτέρω ενίσχυση του από «αυτόνομου» από εδώ και πέρα Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Για περισσότερο προσωπικό και προσλήψεις, για μεγαλύτερη χρηματοδότηση, για την αναβάθμιση των υποδομών του. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και όλες οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγειάς που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια. Το αυτό θα πράξουμε και για όλες τις δομές υγείας που βρίσκονται στον ακριτικό νομό μας, με προτεραιότητα από εδώ και πέρα και το Κέντρο Υγείας Δικαίων που πρέπει να ενισχυθεί. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Καθημερινά.

Οι βουλευτές
Καΐσας Γιώργος
Γκαρά Αναστασία
Ρίζος Δημήτρης

 

Ομιλία Βουλευτή Έβρου Ρίζου Δημήτρη στο Ν/Σ του Υπουργείου Υγείας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Mε το παρόν νομοσχέδιο έχουμε μια συστηματοποίηση, έναν εκσυγχρονισμό του πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών και ιδιαίτερα ρυθμίζονται τα θέματα εργασιακών σχέσεων. 

Γίναμε μάρτυρες –ιδίως το τελευταίο διάστημα- «μαύρης» εργασίας, κλεισίματος κλινικών, απλήρωτων εργαζομένων και μιας μη σωστής λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας. Νομίζω ότι με το παρόν νομοσχέδιο θα έχουμε μια σειρά, μια κωδικοποίηση και έναν εκσυγχρονισμό όλων αυτών των προβλημάτων. 

Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, επιτέλους μπαίνει κάποια σειρά, ένας εσωτερικός κανονισμός για τις μετακινήσεις του προσωπικού του και κλείνουν κάποιες στρόφιγγες που δούλευαν καλά πολλά χρόνια τώρα.

Όσον αφορά τη δημόσια υγεία, δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος εδώ μέσα και έξω από τον χώρο της Βουλής που να μη θεωρεί ότι ο χώρος της δημόσιας υγείας είναι άξιος προσοχής και ότι δεν έχει να δώσει τίποτα άλλο το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι έχει τελειώσει και άρα, πρέπει να περάσουμε παρακάτω. Το τι γίνεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τι έγινε και ποιοι έχουν ευθύνες θα τα αποδώσει και η Δικαιοσύνη.

Όσον αφορά το θέμα με τους ελεγχόμενους χώρους χρήσης ουσιών, ακούστηκαν και χθες το βράδυ εδώ πέρα πράγματα. Και για εμάς, όμως, είναι το πιο ουσιαστικό όλοι αυτοί οι άνθρωποι, για να μπορέσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα της απεξάρτησης -του «στεγνού» προγράμματος ή κάποιου υποκατάστατου- να μείνουν πρώτα από όλα ζωντανοί. Και εκεί στοχεύουμε. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει συνάδελφος ή συναδέλφισσα εδώ μέσα, πέρα και έξω από ιδεολογικές διαφορές ή αντιμετωπίσεις αυτού του θέματος, που δεν θα ψηφίσει το να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι ζωντανοί, πρώτα από όλα.

Χθες το βράδυ γίναμε μάρτυρες κάποιων πρωτοφανών για τα δεδομένα της Βουλής δηλώσεων. Επανήλθε με μια μεγάλη ένταση αυτό που λέγαμε «μαυρογιαλούρικο» ύφος και σχέση του Κοινοβουλίου με τις κοινωνίες μας. Ακούστηκαν πάλι τα «κατόπιν ενεργειών μας», ακούστηκαν διάφορα πράγματα, όσον αφορά ιδιαίτερα το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και την Υγειονομική Περιφέρεια του Έβρου. 

Νομίζω ότι μετά από κάμποσα χρόνια ως πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών - Κέντρων Υγείας Θράκης έχουμε και κάποια εμπειρία και κάποια γνώση του χώρου. 

Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, παρ’ όλο που ήταν συνδεδεμένο και γι’ αυτό δεν έσταξε ούτε σταγόνα τόσα χρόνια από την ουρά του γαϊδάρου, τα τελευταία χρόνια και φέτος και υπερχρηματοδοτήθηκε, παρ’ όλο που ήταν συνδεδεμένο, και σε προσωπικό ενισχύθηκε. Ιδιαίτερα για το θέμα του τεχνητού νεφρού έχουμε γίνει για δεύτερη φορά εδώ ακροατές κάποιων δηλώσεων. Παλιά το θέμα ήταν ότι πηγαίνουν οι νεφροπαθείς στην Ανδριανούπολη, γιατί δεν μπορούμε να τους νοσηλεύσουμε στην Ελλάδα. Διαψεύστηκε. Διαψεύδεται ξανά σήμερα. Υπήρχε ένας νεφρολόγος, έγιναν δύο, γίνονται δύο βάρδιες για τους νεφροπαθείς. Υπάρχει βεβαίως και ένα υπόλοιπο νεφροπαθών, το οποίο πρέπει να το περιθάλψουμε με σωστές και αξιοπρεπείς συνθήκες στον τόπο του. Και αυτό θα γίνει, όπως έγιναν όλα τα άλλα.

Δεν ακούσαμε τίποτα για τη μετατροπή του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης σε «Άγονο τύπου Α΄», που είχε το εξής παράδοξο: Το Περιφερειακό Ιατρείο Σαμοθράκης να είναι «Άγονο τύπου Α΄» και το Κέντρο Υγείας να μην είναι, για πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Λύθηκε και αυτό. Και το θέμα δεν είναι μόνον ένα επιμίσθιο που παίρνουν ως «Άγονο τύπου Α΄», είναι και η ηθική ικανοποίηση των συναδέλφων, όλου του προσωπικού, που υπηρετεί και στο Περιφερειακό Ιατρείο και στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης και φυσικά της τοπικής κοινωνίας.

Υπάρχουν και άλλα θέματα. Είχαμε και μία επίθεση στον συνάδελφο τον Γιώργο τον Καΐσα, τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ ένα μονάχα έχω να πω: Σε άνθρωπο που προσέφερε στο ιατρικό λειτούργημα -όχι επάγγελμα- για πάνω από τριάντα χρόνια στην περιοχή μας, αξίζει περισσότερος σεβασμός. Πρέπει πάντα να μετράμε αυτά που λέμε εδώ μέσα σε αυτήν την Αίθουσα. Μπορεί να είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά δεν είμαστε εχθροί και έτσι πρέπει να πορευόμαστε. 

Θα ήθελα να κλείσω με ένα πολύ μικρό και συγκεκριμένο ζήτημα, που αφορά την κατάτμηση δήμων. Στον Νομό Έβρου υπάρχει μία τέτοια περίπτωση. Έγινε ένας διαχωρισμός περιοχών ανάμεσα στον Δήμο Σουφλίου και στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, της περιοχής ανάμεσα στο Τυχερό, παλιό καποδιστριακό δήμο, και στις Φέρες, επίσης παλιό καποδιστριακό δήμο. Από το 2013 υπάρχει αυτή η άποψη καταγεγραμμένη, τεκμηριωμένη, αλλά δυστυχώς δεν λήφθηκε υπ’ όψιν. 

Ελπίζω, πιστεύω και θέλω να πάρουμε και τη δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι μέσω της επιτροπής επαναξιολόγησης των καλλικρατικών δήμων θα δούμε τι θα κάνουμε και με αυτόν τον δήμο. Είναι ένας δήμος αγροτικός, καθαρόαιμος, με προοπτικές και ως τέτοιον πρέπει να τον δούμε. 

Επίσης, θέλω να προσθέσω ότι είναι καιρός να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τους πολίτες ενεργούς, να διεκδικούν, να προτείνουν και να βρίσκουν λύσεις. Δεν τους θέλει στον καναπέ. Άρα να μην λέμε «κατόπιν ενεργειών μου» ή «κατόπιν αγώνων μου». Αυτά είναι θέματα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης. Τόσα χρόνια δεν υπήρξε αυτή η πολιτική βούληση -το αντίθετο μάλιστα- και δεν λύθηκαν τα προβλήματα. Τώρα που άρχισαν να λύνονται τα προβλήματα, τουλάχιστον να έχουμε την πολιτική γενναιότητα και την ευθύτητα να το παραδεχόμαστε.

Ευχαριστώ.

 

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2