Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

970x250 mask 1

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Δευτέρα, 09 Δεκέμβριος 2019 12:32

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ο Ι. Βαρδακαστάνης και ο Ι. Λυμβαίος στα εγκαίνια των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Κομοτηνή

Παρουσία του του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ι. Βαρδακαστάνη, του προέδρου της ΠΟΣΓΚΑμεΑ Γ. Μοσχολιού, του γ.γ. της ΕΣΑμεΑ Γ. Λυμβαίου, του γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Σταμάτη, πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», το πρωί του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου, στην πόλη της Κομοτηνής.

Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των Δημοτικών, Περιφερειακών και θρησκευτικών αρχών, εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολλοί φίλοι του Συλλόγου, τους οποίους ευχαρίστησε, όπως και όλους τους παρευρισκόμενους, η πρόεδρος του κ. Νατάσα Λιβεριάδου.

Οι Στέγες είναι διαμερίσματα εντός της πόλης, που θα υποστηρίξουν, σε δύο τοποθεσίες, εννέα ωφελούμενους, ενώ στόχος είναι αυτή η προσπάθεια να συνεχίσει και πέρα των αρχικών 3 ετών που θα υλοποιηθεί μέσω ΕΣΠΑ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης εξήρε το έργο του Συλλόγου καθώς και τον θεσμό των ΣΥΔ: «Σήμερα είναι ημέρα χαράς και συγκίνησης, για αυτό το τεράστιο έργο που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο «Άγιοι Θεόδωροι», την πρόεδρό του Νατάσα Λιβεριάδου και τους συνεργάτες της. Ταυτόχρονα είναι και ημέρα αναστοχασμού και προβληματισμού, καθώς οι Στέγες έρχονται να δώσουν λύση σε ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, που για να αντιληφθούμε το μέγεθός του πρέπει να δούμε τι συμβαίνει όταν αυτές δεν υπάρχουν. Είναι ευθύνη των τοπικών κοινωνιών και των αρχών τους να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες τους μένουν στον τόπο τους. Γιατί όταν ένα άτομο με αναπηρία φεύγει από τον τόπο του και πηγαίνει σε ένα ίδρυμα μακριά, γιατί δεν υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον και γιατί η τοπική κοινωνία δεν νοιάζεται να το κρατήσει κοντά της, είναι μορφή κοινωνικής εξορίας.

Είπα είναι μέρα χαράς και συγκίνησης, και εμείς είμαστε εδώ για να συγχαρούμε τον σύλλογο για την πρωτοβουλία του για τη δημιουργία των 3 Στεγών, η οποία πρέπει να  λειτουργήσει ως πυξίδα για όλη την Ανατολική Μακεδονία Θράκη, ώστε να δημιουργηθούν αυτοί οι μηχανισμοί που θα επιτρέπουν στα άτομα με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down κλπ. να μένουν στον τόπο τους, στο οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον, να τους νοιάζονται οι άνθρωποί τους, οι άνθρωποι της πόλης τους, αυτοί που έχουν την ευθύνη να οργανώνουν την πολιτική, οικονομική, κοινωνική ζωή ενός τόπου.

Οι Στέγες είναι παιδιά της κρίσης. Η πρώτη πρόσκληση να δημιουργηθούν βγήκε τον Απρίλη του 2010, λίγο πριν το πρώτο μνημόνιο. Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ και η ΕΣΑμεΑ έδωσαν μια μεγάλη μάχη για τη δημιουργία και στήριξή τους, γιατί η αποιδρυματοποίηση επιτυγχάνεται όχι μόνο με το να βγουν τα άτομα με αναπηρία από τα ιδρύματα αλλά και να ανακοπεί η είσοδος σε αυτά. Οι Στέγες είναι η απάντηση σε αυτό, είναι η απάντηση στα δικαιώματα, στην αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία, στο δικαίωμα στη διαβίωση στην κοινότητα, είναι ο σεβασμός στο Σύνταγμα και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία».

Ο πρόεδρος του συλλόγου ΑμεΑ της Ροδόπης Τρύφων Καρούντζος σε δηλώσεις του σημείωσε «Παρευρεθήκαμε στα εγκαίνια δωματίων υποστηριζόμενης αυτόνομης διαβίωσης του σπουδαίου συλλόγου Αγ Θεόδωροι για παιδιά με Νοητική στέρηση και μέριμνας για άτομα με σύνδρομο Down,  .ο Γιώργος Σταμάτης Γεν Γραμματέας του ΥΠ κοινωνικής Αλληλεγγύης & καταπολέμηση της Φτώχειας ,Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρώνειας & Κομοτηνής κ. κ Παντελεήμων ο Δήμαρχος Κομοτηνής  ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ,  o σοφολογιότατος Μουφτής και πολυ καλός φίλος Χαλήλ Τζιχάτ, η εκτελεστική γραμματέας της περιφέρειας  και ο αγαπημένος φίλος πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Φιλιππίδης».

Φώτος ΦΒ τρύφων Καρούντζος

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2