Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τετάρτη, 03 Ιούνιος 2020 06:21

Μήνυμα της Δρ. Μαρίας Τσιάκα | Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές, 2 Ιουνίου 2020

Πώς βγαίνει κανείς από το μονοπάτι των διατροφικών διαταραχών, γιατί η νόσος δεν μπορεί να περιμένει και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας στην αναχαίτισή της;

Μήνυμα Δρ. Μαρίας Τσιάκα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης

Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου αύξηση, στον νεανικό κι εφηβικό πληθυσμό, των ατόμων που εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές. Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα για την επικινδυνότητα των συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές οργανικές βλάβες ή ακόμα και σε θάνατο.

Η δυσκολία αναχαίτησης της νόσου συνδέεται άρρηκτα με την νευροβιολογική απορρύθμιση που υφίσταται ο εγκέφαλος λόγω του υποσιτισμού, με αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση συμπεριφορών, σκέψεων και συναισθημάτων, τα οποία λειτουργούν υπέρ της διατήρησης της νόσου. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ως απολύτως φυσιολογικές (πχ αντιστάθμισμα θερμίδων μέσω άσκησης ή μείωσης ποσότητας της τροφής, μείωση αμύλου και λιπαρών κτλ).

Τα social media έχουν λειτουργήσει καταλυτικά στην ενίσχυση αυτών των συμπεριφορών, όπως και της αρνητικής εικόνας σώματος, η οποία αναπόφευκτά πυροδοτεί την εφαρμογή ακραίων τεχνικών απώλειας βάρους που συχνά προωθούνται μέσα από συγκεκριμένες διαφημίσεις και εφαρμογές. Ο συνεχής καταιγισμός εικόνων του τέλειου ιδανικού ισχνού μυώδους σώματος παροπλίζει και ανακατευθύνει την νεανική θετική ενέργεια σε νοσηρές καταστάσεις.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως αμέσως μετά την καραντίνα - λόγω COVID-19, Άγγλοι και Αυστραλοί ειδικοί καταγράφουν επιπλέον αύξηση των κρουσμάτων σε εφήβους ηλικίας 12-16 ετών. Κομβικό ρόλο φαίνεται πως παίζουν, τόσο το Τik-Τok, όσο και το Instagram, τα οποία έχουν γεμίσει από βίντεο και εικόνες με νόστιμα κι υγιεινά πιάτα, ειδικές ασκήσεις για γρήγορο κάψιμο λίπους και, φυσικά, προσωπικές εξομολογήσεις για την έλλειψη αυτοπειθαρχίας απέναντι στην τροφή.

Οι οικογένειες αδυνατούν να διαχειριστούν το μέγεθος των συμπτωμάτων της νόσου, αν κρίνουμε από τα αιτήματα στο κέντρο μας. Γονείς, εν μέσω καραντίνας, απευθύνονταν σ’ εμάς καθώς τα παιδιά τους εμφάνισαν ακραία και σοβαρά συμπτώματα οξείας ανορεξίας ή βουλιμικών επεισοδίων. Η ζωή της ελληνικής οικογένειας μετατρέπεται σε κόλαση, όταν το παιδί νοσεί από κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής, αφού το οικογενειακό τραπέζι γίνεται πεδίο μάχης και η οικογένεια δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει επαρκώς την νόσο. Η πεποίθηση ότι πρόκειται για μια φάση που θα περάσει έχει υποδομηθεί, καθώς οι περισσότεροι γονείς αντιλαμβάνονται ότι η νόσος μεταμορφώνει το παιδί τους, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η λαίλαπα των διατροφικών διαταραχών που μαστίζει – πρωτίστως - τους εφήβους δεν μπορεί να αναχαιτιστεί με ευχολόγια, άλλα με δράσεις και πράξεις της ελληνικής πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας. Χρειάζεται άμεση κινητοποίηση και χρηματοδότηση για την ενημέρωση και εκπαίδευση κρατικών και ιδιωτικών φορέων. Η έγκυρη και άμεση διάγνωση της νόσου θα αναχαιτίσει την χρονιότητά της, σώζοντας χιλιάδες ζωές.

Ώρα για δράση λοιπόν! Οι διατροφικές διαταραχές δεν μπορούν να περιμένουν. Υπάρχει ελπίδα για την πλήρη ανάρρωση. Δεν κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα, το αντιμετωπίζουμε με σθένος και θάρρος, καθώς πλέον υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα με πολύ υψηλά ποσοστά ανάρρωσης.

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2